Üdvözöljük a SYSAdmin fórumon!

155 kérdés

588 válasz

47 megjegyzés

3,050 felhasználó

Sidebar

Fibre Channel Tape Libary segítség!

0 szavazat
91 views
Jan 25 SuperMicro szerverek témakörben Tomi86 (1,050 pont) által feltett kérdés
Sziasztok!

Kicsit összekavarodtam, hátha tudtok segíteni. Adva vagyon, egy fibre channel tape libary (hp msl 6060) és van egy hp g7-es szerver 2 fc port-tal. (win 2008 r2) Van lehetőség arra, hogy direktbe összekössem a libary-t a szerverrel, úgy, hogy ne kelljen fc switch-et használnom? Ha igen, milyen irányban kellene mennem a szerveren, hogy lássák egymást? Illetve ha ezt az előbb említett módon nem lehet megoldani, akkor, elég egy fc switch hozzá? (jelenleg egy cisco mds 9120 fc switch-el küzdök) Csináltam már Storage rendszert ami fc volt, de az nekem egyszerűbb volt, illetve könnyebb összetenni egy scsi, vagy egy sas libary-t, azzal nem is volt gondom :)

Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon a kérdés megválaszolásához.

9 válaszok

0 szavazat
 
Legjobb válasz
Szivesen, örülök hogy megoldódott!
Feb 7 ZsoterR (700 pont) által megválaszolt
Feb 15 zsolt által kiválasztva
0 szavazat
Szia,

Igen, össze tudod kötni, optikai kábelt kell használnod a közvetlen összeköttetésre is.
Amennyiben fc switch-en keresztül használod, akkor zónázni kell a switch manag. felületén hogy lássák egymást az eszközök.
Fontos: telepíteni kell a szerverre az fc kártya driverét és manag. szottverét. (Pld emulex oc manager)

Robi
Jan 30 ZsoterR (700 pont) által megválaszolt
0 szavazat

Nem ragaszkodnék a switc-hez. Közvetlenül szeretném összekötni (pont-pont kapcsolattal) A szerveren a kártyák driverei fent vannak, és a kártyák működnek is (2db van) A közvetlen összeköttetésben tudnál segíteni? Ott gondolom nem zónákat kell létrehozni hanem valahogy máshogy kell megoldani. Sejtésem szerint a libary-ben lévő nsr kártyát kell konfigolni, ahhoz hogy menjen. Amikor fc switch-el próbálkoztam ott annyit sikerült elérnem, hogy a switch felületén minden eszközt láttam, (zónázást megcsináltam, de nem biztos, hogy jól) de a szerveren nem jelent meg a libary, szóval még zavaros kicsit, ezért is ragaszkodnék a pont-pont kapcsolathoz. Ha telepítem az általad említett emulex oc manager-t akkor azzal meg tudom oldani a pont-pont kapcsolatot?

Jan 30 Tomi86 (1,050 pont) által megválaszolt
0 szavazat
Értem. Úgy gondolom, multimódosú kábelt kell használnod. A tape lib. webes felületén persze egy csomó dolgot be állíthatsz. Ha minden ok, akkor a windows eszközkezelőben látnod kell az eszközök meg fognak jelenni. Az OC Managerben pedig  a szerver/kártya/port0 és port1 alatt látni fogod a Port WWN száma alatt pld. LUN0: a vendor/product info alatt ott lesz a product id, a mapping info-nál pedig az OS Device name-nél látni fogod hogy Tape0 pld. Ezt követően már csak a mentő szoftverben kell felvenend az eszközt.
Jan 31 ZsoterR (700 pont) által megválaszolt
0 szavazat
Nekiültem ma a dolognak kicsit komolyabban és az alábbi dologra jutottam: szerintem közel állok hozzá, hogy működjön, de valami mégis még hiányzik. A tanácsodat követve letöltöttem az emulex oc managert. A libary webes felületet el tudom érni, illetve az ottani beállításokat is. Ami nekem érdekes, hogy direktben összekötve a szervert és a libaryt azt mutatta, hogy nincs kapcsolat, mint ha nem is lett volna összekötve. (nem állítottam az oc managerben semmit, mert ahogy néztem, nem sok mindent lehet állítani benne, illetve ha igen, akkor elbénáztam, és nem találtam meg :) )Egy ideig próbálgattam, majd mivel nem működött, megpróbáltam az fc switchet. Reset után beállítva, és szerintem a zónázást is jól csináltam. Na itt már kicsit jobb a helyzet, mert az oc managerben is azt írja, hogy minden ok, van kapcsolat is, hibát nem ír de nem látom a szerveren a libaryt.(eszközkezelőben nem látom sehol)  Holnap dobnék fel pár képet ha lehet, megnéznéd? Hátha látsz valami rendelleneset. A hp-nek megvan a gyári tesztelő progija, de én ott sem látom egyértelműen, hogy megjelent volna az eszköz. Norton backup 2010-em van amivel a többi szalagos meghajtót kezelni szoktam, próbáltam ott is felvenni, de nem látom az eszközök között. Valamit szerintem kihagyok, a switch admin felületén nézve nekem jónak tűnik a kapcsolat, és az emulex managerben is, de a szerver mégsem látja.
Jan 31 Tomi86 (1,050 pont) által megválaszolt
Jan 31 Tomi86 által módosítva
0 szavazat
Persze, jöhet nyugodtan. Tape drive(s), changer: egyiket sem látja?
Feb 1 ZsoterR (700 pont) által megválaszolt
0 szavazat
Update! Találtam a melóhelyemen egy szimpla fc szalagos mentőt, és arra gondoltam, hogy rádobom az fc switch-re, hogy lássam, legalább jól csinálom e a konfigot, és működik!! Látja a szerver. Tehát úgy néz ki a libary- nél kellene a megoldást keresni, és azt gyanítom, hogy az nsr kártya környékén. 2 db van benne, és ezek is rendelkeznek önálló ip címmel, az egyiknek már megvan a címe, és be is tudtam lépni, viszont lehet arról is feldobnék pár képet, mert ott kicsit összekavarodtam, az ottani beállításokat illetően.
Feb 1 Tomi86 (1,050 pont) által megválaszolt
0 szavazat
Na úgy néz ki megvan a bűnös, a libary-ben lévő nsr kártyák beállításai másztak el, és ezért nem láttam az eszközt! Köszönöm a segítséged!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Feb 2 Tomi86 (1,050 pont) által megválaszolt
...